marți, 4 octombrie 2016

Analiza candidaților la alegerile parlamentare: PREȘEDINTELE PNL DIASPORA CU GRAVE PROBLEME ÎN DECLARAȚIA DE AVERE

Motto: „Să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese” (criteriul de integritate numărul 5 al Partidului Național Liberal)

    A început perioada de pre-campanie electorală. Acum se aleg strategiile politice și se definitivează listele de candidați pentru alegerile de la sfârșitul acestui an.
Pentru politicienii care vor să ne reprezinte de la tribuna parlamentului, această perioadă este un fel de „judecată de apoi” deoarece acum își vor primi în avans viitorul pentru următorii patru ani. Așadar, pentru ei acum se joacă tot. nu peste mult timp fiecare dintre ei va ști aproape cu valoare de certitudine ce soartă îi este rezervată.
     Și dacă tot bate vânt electoral peste țara noastră, firește că a început recviemul la adresa fostelor alegeri naționale – prezidențialele din 2014 – și bineînțeles la adresa vedetei de atunci: diaspora.
În Parlamentul României există în prezent șase reprezentanți ai românilor de pretutindeni, doi senatori și patru deputați. Unul dintre cei mai longevivi este senatorul PNL Viorel Riceard Badea. Domnul senator Badea se află la al doilea mandat de senator și are toate șansele să îl obțină și pe cel de-al treilea. Având în vedere toate acestea, s-ar putea spune că domnia sa este un parlamentar popular și un bun vector de imagine politică, ancorat în conduita pe care partidul pe care îl reprezintă o afișează public, dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa...

     De-a lungul timpului, Viorel Badea a avut repetate clinci-uri cu vechii săi colegi de diaspora. De exemplu, pe vremea când era doar „al treilea muschetar” din trioul băsist William Brânză – Eugen Tomac – Viorel Badea (toți cei trei erau în PD-L), acesta a fost acuzat nu o dată de către colegii săi de inginerii financiare cu banii românilor din străinătate, de comportament indecent în ședințe sau de deconturi fictive în Senat. De asemenea, în prea vremii au apărut mai multe articole care relatau prezumptive fapte penale comise de Badea în calitate de secretar de stat la Departamentul pentru Românii de peste Hotare în timpul guvernării CDR. Mai mult decât atât, un raport al Corpului de Control al Guvernului din anul 2000 dezvăluie cum Viorel Badea a devalizat bugetul pentru românii din diasporă, furând inclusiv banii pentru construcția unei biserici și distrugând o vilă de patrimoniu obținută în urma încheierii unui contract ilegal. Dar cumva toate acestea au trecut pe lângă cei care l-au susținut, iar în 2008 a obținut – cu sprijinul Elenei Băsescu, infama „EBA” - mult râvnitul fotoliu de parlamentar, precum și imunitatea care vine la pachet cu acesta.
Numai că acum, GHINION! Sau, în traducere cu adaptare, Declarații de avere și de interese combinate cu lipsa memoriei pe termen lung. Proaspătul parlamentar Viorel Riceard Badea a decurs, cu cinste, onoare și integritate la completarea declarațiilor. Până aici toate bune și frumoase, numai că, pe măsură ce au trecut anii, unele bunuri prezente în declarații fie au dispărut fără urmă, fie s-au modificat în mod miraculos prin părțile esențiale. Mai jos, vă prezentăm câteva exemple concrete culese din declarațiile domnului senator:
  • conform declarației de avere completate la data de 16 decembrie 2008, la începutul primului mandat, Badea Viorel Riceard deține un împreună cu soția imobil tip casă de vacanță în București, dobândit prin contract de vânzare – cumpărare în anul 2006. problema este că în toate celelalte declarații ulterioare, domnia sa își asumă ca an al dobândirii anul 2000. așadar, avem o mică eroare temporală de numai șase ani...
  • tot conform declarației de avere completate la data de 16 decembrie 2008, senatorul Badea înregistra un debit către BCR în valoare de 70 000 RON scadent în 2018 numai că, în declarația completată în 2010 acesta aproape se înjumătățise (valoarea era de 36 047 RON scadent la aceeași dată) iar în declarațiile ulterioare a dispărut cu totul, semn că domnia sa a achitat creditul. Credem cu tărie că nici o persoană nu trebuie judecată sub spectru financiar, dar având în vedere că parlamentarii lucrează cu bani publici și, conform declarațiilor de venit o astfel de rambursare anticipată nu era sustenabilă, ne ridicăm un semn de întrebare asupra onestității și a gradului de completare a declarației domnului Badea;
  • în declarația de avere completată la data de 3 noiembrie 2010, Viorel Badea declară că a înstrăinat la data de 16 iulie 2010, către SC ICE Blink Consulting SRL, un teren intravilan din județul Prahova în valoare de 331 514 RON, dar în nici o declarație anterioară domnia sa nu a menționat că ar deține respectivul teren;
  • și nu în ultimul rând, în perioada 2011 – 2015, domnul Badea declară că soția sa ar fi obținut un total de 128 701 RON în urma colaborării cu o firmă (SC EASTERN EUROPEAN EXPERTS SRL) care nu există înregistrată la Registrul Comerțului (a se vedea facsimilele atașate).


     Acestea sunt câteva dintre semnele de întrebare care planează asupra senatorului ales pentru a-i reprezenta pe românii de pretutindeni și care, combinatele cu numeroasele acuze însoțite de dovezi din anii trecuți aruncă un nor negru asupra persoanei sale. Iar cu atât mai grav este faptul că cele prezentate mai sus au fost culese fără pic de anchetă jurnalistică, ci numai răsfoind informațiile pe care domnul Badea însuși le-a adus în spațiul public.

    Din atitudinea publică afișată de către liderii liberali deducem că diaspora este una dintre prioritățile electorale ale PNL. Ori, având în vedere că prezența la vot nu se anunță a fi una ridicată, credem că cei care vor veni în fața românilor pentru a cere votul trebuie măcar să pară că îl merită.

     Faptul că PSD defilează cu un infractor dovedit în fruntea sa nu este o scuză pentru celelalte partide să lase jos garda integrității iar PNL a demonstrat, din fericire pentru simpatizanții săi, că nu intenționează să negocieze această carte. La alegerile locale, liberalii au aplicat criteriile de integritate la sânge și chiar cu riscul de a pierde voturi (ceea ce s-a și întâmplat) dar au demonstrat că sunt dispuși să meargă până la capăt cu ceea ce ei numesc „un nou fel de a face politică”. Ar fi păcat să dea acum un semnal contradictoriu.
     În încheiere dorim să precizăm că apreciem lucrurile bune făcute de domnul senator Badea în activitatea sa parlamentară (deschiderea unui cabinet parlamentar în Republica Moldova sau inițiativele legislative privind diaspora pentru care s-a luptat) și mai mult decât atât, respectăm pe oricine alege să practice nobila meserie de pedagog în filologie și literatură, așadar am fi mai mult decât bucuroși dacă domnia sa ar decide să aducă clarificările necesare pentru a demonta cele afirmate în acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu